Set pentru mot cu poveste

Aniversarea de un an, al copilasului, vine cu mare emotie si multa simbolistica asociata, iar mai presus de tot, vine cu un pretext bun de sarbatoare de incununare a vietii si de felicitari pentru parintii care au trecut prin cel mai provocator an din viata lor de pana acum J. Traditia este pagana, deci nu are legatura cu crestinismul, care vede doar 3 mari trece in viata omului, ce trebuiesc insotite de slujbe si binecuvantari (nasterea cu botezul, cununia cu nunta si moartea cu inmormantarea). Dar cum ar fi sa avem doar 3 motive oficiale de marcat in viata?

Ar fi putin, asa ca mai facem loc in viata si legendelor, superstitilor si altor evenimente cu insemnatate personala J

Legende geto-dace spun ca trecerea din primul an de viata, trebuie marcata la baieti de un ritual menit sa protejeze si sa dea copilasului forte supraomenesti, pentru ca asa spunea Zamolxis ca pot ajunge soldati neinvinsi. E drept ca ritual presupunea ridicarea copilului cu capul pana la grinda metalica, ceremonie insotita de cuvinte rostite cu rol de ursita, sa ajunga inalt/mare pana la grinda si tare ca fierul. Cu timpul, “datul de-a grinda” a suferit numeroase interpretari si transformari, ajungandu-se la "taiatul motului” de astazi, dar tot cu rol simbolic de “taiere” a fricii, a vulnerabilitatii si speranta de bine, sanatate si putere.

 La fete se cocea o turta dulce, care se rupee deasupa capului, ca semn de rod si  sanatate. Mai nou, in zona Moldovei, turta se face atat pentru fetite cat si pentru baietei, iar ritual taierii motului, a devenit universal, printer cei care il practica. Asadar se realizeaza si la fetite si la baietei.

Si daca e loc de “ritual”, atunci se organizeaza o mica petrecere, de obicei in familie, in care copilasul primeste daruri iar nasii de botez, devin iara “maestrii de ceremonie”, taind motul si imbracand finul sau fina la propriu in straie noi, in urari de bine si veselie. Spuneam ca obiceiul are si rol de ursita, iar in directia aceasta, nasii pun o tava cu obiecte in fata micutului, obiecte ce reflecta meserii sau vocatii, sperand la o mica desvaluire a viitorului destin al copilului, pe care, spre deosebire de primul an, si-l allege singur, fara sa mai fie ajutat.

Motul taiat, se pastreaza, sau se foloseste tot simbolic. Unii spun ca este o amintire, sa vada ce “balai” era omul cand era mic. Altii spun ca se lipeste cu ceara de o moneda de argint, si devine amuleta protectoare. O alta legenda (si aceasta cred ca este preferata mea), spune ca se tine motul pana cand copilul implineste 7 ani (alt prag de trecere), iar atunci, in functie de cel mai apropiat anotimp de ziua de nastere, se ingroapa sub un copac inflorit sau se arunca intr-un lan de grau copt insotit de ganduri de bine, protectie, sanatate, frumusete si belsug.

Acuma voi alegeti cum vreti sa marcati, sau nu, aniversarea de un an. Noi avem solutii si pentru seturi vestimentare parinti-copii sau nasi, si pentru trusou de mot pictat manual. Iar elementele, le alegem impreuna ;)






 

Comments

Popular Posts